Luistervaardigheid is een spannende toets. Dat komt doordat je afhankelijk bent van een heel aantal factoren. Ook factoren die je niet zelf in de hand hebt. Neem alleen al die stress verhogende ‘piep’ na ieder fragment of de lastige accenten van de sprekers die je om je oren krijgt, of zelfs simpeler: klasgenoten met wiebelbenen. Allerlei factoren kunnen jouw resultaat dus beïnvloeden.

In dit blog gaan we kort in op drie aspecten die je bij luistervaardigheid van belang zijn: omstandigheden in de klas; de vorm van het examen en de werkwijze. In de volgende blogs diepen we deze aspecten verder uit.

Omstandigheden in de klas:

Een klas is altijd onrustig. Dat kan niet anders, want je zit met een man of 25 in een kleine ruimte. Er gebeurt dus veel direct om je heen. Dit kan jouw toets beïnvloeden. Het is zaak dat je je zo goed mogelijk concentreert en je afsluit voor je omgeving.

Tip 1: Laat je niet afleiden! Richt je op jezelf en je werk en probeer zo min mogelijk bezig te zijn met je omgeving. Ook als je buurman zit te wiebelen met zijn voet. Negeer het en concentreer je op de video en jouw examenboekje. Door een strakke focus sluit je je af voor jouw omgeving en valt deze als het ware weg van je netvlies. Zodra je om je heen gaat kijken loop je de kans dat je belangrijke informatie mist. Een strakke focus en optimale concentratie op je eigen werk levert je punten op!

De vorm van het examen:

Het luistervaardigheid examen bestaat uit een aantal Multiple Choice vragen die je moet beantwoorden aan de hand van geluidsfragmenten en soms ook videomateriaal. Je moet er op rekenen dat je verschillende accenten te horen krijgt en dat er vaak ook achtergrondgeluiden zijn. Denk daarbij aan een toeterende bus of een groep joelende kinderen die voorbij komen.

Tip 2:  Om de verschillende accenten te leren herkennen zoek je op youtube naar het betreffende accent. Er zijn legio video’s te vinden van mensen die tips geven om jou te helpen hun accent beter te verstaan. Oefen ook eens op het Cockney accent wat men in Londen spreekt. Dit is een heel uitgesproken accent en komt wel eens voor in de examens.

Werkwijze

Ben je iemand die snel twijfelt over de antwoorden?

Tip 3: Blijf bij het antwoord dat je als eerste gaf! Dat is meestal ook het beste antwoord. Bovendien gaat het allemaal snel en is het heel lastig om de informatie lang te onthouden. De kans dat je er later het juiste antwoord uit pikt is aanzienlijk kleiner dan als je meteen een antwoord geeft. Bij het herzien van je antwoord is de informatie al wat weggezakt. Je baseert jouw je afwegingen dan dus op een steeds kleiner aantal aanwijzingen. Niet doen dus. Een leraar Duits deed eens een klein onderzoek onder zijn leerlingen waar uit kwam dat 80% van de gewijzigde antwoorden fout waren.  Dat was dus zeker geen verbetering!

Tip 4: Let bij de beantwoording vooral op wat je WEL gehoord hebt. Je weet vaak meer dan je denkt en durf op jezelf te vertrouwen.

Tip 5: Lees altijd eerst de vraag zodat je ongeveer weet waar het fragment dat bij die vraag hoort over zal gaan. Zo weet je ook waar je op moet letten bij het luisteren.

Nu je deze vijf luistervaardigheidstips gelezen hebt, heb je een globale indruk van jouw examen luisteraardigheid. In het volgende blog gaan we dieper in op de werkwijze die jou helpt bij de luistervaardigheid.

Om je gericht te kunnen helpen hoor ik heel graag wat jij precies moeilijk vindt aan het examen Engels Luistervaardigheid. Wil je meer weten? Stuur me dan jouw grootste struikelblok voor luistervaardigheid, dan besteed ik er aandacht aan in een volgend blog.