In deze tijd van toetsweken en voor jouw examen maak je vast een planning voor het werk dat je moet doen. Maar is deze planning ook haalbaar? Ongetwijfeld steek je de planning serieus in en neem je jezelf voor deze consequent te volgen zodat je helemaal voorbereid en stressloos naar je toetsen kan gaan. Lukt dit je? Geweldig! Vind je het nog wel eens lastig om een haalbare planning op te stellen, dan volgen hier acht tips die je helpen je planning realistisch op te stellen.

Tip 1 Houd een aantal dagen een logboek bij

In dit logboek schrijf je tot in detail op waaraan je jouw beschikbare tijd besteedt. Het is belangrijk dat dit tot in detail is omdat je anders voor verrassingen komt te staan als je met je planning bezig bent. Je schrijft dus niet alleen op wanneer je op school bent en hoe lang je huiswerk doet, maar ook de tijd die je aan sport, social media, muziek en andere activiteiten besteedt. Vergeet ook niet de tijd die je kwijt bent aan eten en persoonlijke verzorging. Dit neemt allemaal tijd en dit moet je ook meenemen in je planning.

Tip 2 Begin op tijd met je planning

Dus niet de week voor de toetsweek. Je weet ruim van te voren dat deze toetsen eraan zitten te komen, dus start je inventarisatie ruim van te voren. Als je weet dat je idioom moet leren voor Engels, Frans of Duits, dan weet je ook dat je die 600 woorden (keer drie) niet even in een week kunt leren en beheersen. Je moet hiermee veel eerder beginnen zodat je dit in de week voor je toetsweek weer ruimte oplevert omdat je je dan kunt beperken tot herhalen van de stof. Dit kost veel minder kostbare tijd. Begin dus op tijd met het plannen van je werk.

Tip 3: Inventariseer je werk

Ja haha, nogal logisch hoor ik je denken. Ja, en dat is het ook. Maar vaak vergeten we nog taken of ruimen we geen tijd in voor taken die er later nog bij komen. Dus: weet wat er voor je ligt. Als je goed overzicht hebt over het werk, dan kan je beginnen met de taken op te delen in kleinere, behapbare stukken. Bijvoorbeeld een samenvatting maken van een aantal hoofdstukken of een bepaald aantal woorden leren. Iets dat je ook kan afronden in de tijd die je ervoor gesteld hebt zodat je niet teleurgesteld kan raken over wat je gedaan hebt in de beschikbare tijd.

Tip 4: Maak een realistische tijdsinschatting van het werk

Bedenk voor elke taak hoeveel tijd je daaraan kwijt bent. Ben je daarmee klaar? Pas dan de klusregel toe. Als je klust en je denkt dat je de klus in een uur kunt klaren, reken dan gerust anderhalf uur, want we hebben snel last van wishful thinking.

Tip 5: Plan Pauzes

Plan korte en langere pauzes tussen het werk. In veel planningen zie ik de taken zo kort op elkaar gepland dat als je ook maar een beetje uitloopt, je meteen geen pauze meer hebt. En die pauze is juist zo hard nodig. Studeren kost veel energie en je lichaam heeft tijd nodig om tussen taken door te rusten. Hou bij je planning dus rekening met het feit DAT je kortere en langere pauzes moet inplannen, maar ook WANNEER je die inplant. Na een inspannende taak heb je wat langer pauze nodig dan na iets dat je makkelijker afgaat.

Tip 6: Hou rekening met je ritme

Er zijn nu eenmaal ochtendmensen en avondmensen. Dit houdt in dat je periodes op de dag hebt waarop je beter presteert omdat je alerter bent en periodes hebt waarin je wat minder goed stof in je op kunt nemen. Als je van jezelf weet wanneer jij het makkelijkst leert dan kan je daar ook in je planning rekening mee houden. Leer je makkelijk in de ochtend, plan dan dat je in de ochtend wat eerder opstaat zodat je dan vast wat leerwerk doet. Ga dan ook in de avond geen zwaar leerwerk, maar eerder een samenvatting. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Studeer je beter in de avond, plan dan het leerwerk rond die tijd. Ken jezelf dus!

Tip 7: plan uitlooptijd

Als je een super strakke planning maakt, dan heb je geen tijd voor onverwachte zaken. Het kan echter zomaar voorkomen dat je het werk niet helemaal af krijgt. Hierdoor schuiven taken door naar de volgende dag en loopt je planning spaak. Dit kun je (deels) ondervangen door een blok te plannen met ‘uitlooptijd’. In dit uur kun je losse eindjes oppakken en blijft je planning in tact.

Tip 8: Hou het haalbaar

Het kan zijn dat je je planning moet bijstellen omdat er onverwachte belangrijke zaken tussendoor komen. Hiervoor is het goed om op basis van je weekplanning een dagplanning te maken. In deze planning zet je 4 taken die je in ieder geval gedaan moet hebben die dag. Met deze taken begin je. Als het goed is loopt dit redelijk synchroon met je weekplanning. Heb je losse eindjes van de vorige dag, dan kan je die dan afmaken. Zo houd je toch een positief gevoel over je dag over.