Hoe je het ook went of keert, als je een taal wilt beheersen moet je een grote woordenschat opbouwen. In de jaren voor jouw eindexamenjaar heb je steeds woorden moet leren en zo heb je langzamerhand je vocabulaire steeds groter gemaakt.

Als je moeite hebt met leesvaardigheid dan is het belangrijk dat je ook in dit laatste jaar van de middelbare school aandacht blijft besteden aan het leren van woorden. Echter, voor je leesvaardigheid is het niet altijd nodig dat je de woorden actief beheerst. Dit betekent dat je ze uit jezelf in een gesprek of presentatie zou kunnen gebruiken. Bij het lezen volstaat het ook als je een deel van de woorden alleen in je passieve woordenschat  hebt. Als je woorden passief kent, dan weet je de betekenis wel als je het woord ziet staan maar kan je ze niet zondermeer uit jezelf gebruiken als je Engels spreekt. Je begrijpt de woorden in de context.

Een handige manier om snel je woordenschat uit te breiden is om dit te doen via een woordspin of mindmap.

Hoe pak je dit aan?

Schrijf op een aantal A-5tjes de volgende emoties in verschillende kleuren en trek er een cirkel omheen. Voor elk woord + vertaling neem je een apart blad en kies je een kleur die volgens jou het beste past bij die emotie:

Irritatie; Sarcasme; Woede of Boos; Liefde

Nu zoek je op internet een goede vertaalwebsite op.  Dus niet de vertaalservice van Google want die voldoet hiervoor echt niet! Kijk bijvoorbeeld op  www.mijnwoordenboek.nl.  Typ in het zoekvak een van de bovenstaande woorden in en bekijk de synoniemen.

Kies voor het woord in het midden een kleur die voor jou past bij deze emotie. Deze synoniemen schrijf je in dezelfde kleur als het kernwoord op je blad. Trek van het woord een streep naar het kernwoord zodat er een soort spin ontstaat. Zo krijgt elk woord een aantal pootjes met synoniemen.

Zoals je ziet geef ik je meer woorden met een negatieve lading dan een positieve. Dit heeft te maken met het feit dat bijv. de brieven of recensies vaak negatief geladen zijn. Deze woorden komen in die typen teksten veel meer voor dan de positieve woorden. Je kunt dit uiteraard ook met andere emoties doen.

Hang deze bladen op een plek waar je zeker een paar keer per dag langs komt en lees ze elke dag een keer aandachtig door. Zo leer je de woorden herkennen, op kleur en vertaling. Als je het woord nu in een tekst tegenkomt en je weet niet de letterlijke vertaling, dan kan je doordat je een kleur-associatie hebt wel plaatsen wat de lading van het woord is.

Let op: Er is een groot verschil tussen kijken en aandachtig lezen!

Misschien is het te veel om je hele huis vol te hebben hangen met deze bladen. Kies er dan voor om een aantal weken lang er steeds eentje te hebben hangen, bijvoorbeeld op het toilet. Zo kunnen je huisgenoten je ook makkelijk overhoren want na een weekje kennen zij de woorden ook!