De examens zijn in zicht en nu is het tijd om na te denken over de voorbereiding die niet met het studeren zelf te maken heeft, maar met de randvoorwaarden om jouw toetsen succesvol te kunnen maken. Misschien heb je al bedacht wat je mee wilt nemen aan energieboosters en schrijfgerei. Hier zijn alvast 6 tips van zaken die je zeker mee moet nemen bij jouw examens Engels.

Woordenboek:

We beginnen meteen met de belangrijkste. Vergeet je woordenboek niet! Alhoewel je op het examen niet zoveel tijd hebt om woorden op te zoeken is het wel een heel belangrijk item. Al is het alleen maar omdat je dan het gevoel hebt dat je iets kunt opzoeken als je de strekking van de tekst echt niet begrijpt. Zorg er wel voor dat het woordenboek ‘schoon’ is. Er mogen geen aantekeningen in staan. Dan loop je kans dat het alsnog ingenomen wordt.

Makkelijke kleren:

Trek kleding aan waarin je makkelijk beweegt en die vooral nergens knelt. Omdat je meer dan twee uur geconcentreerd en dus vaak in dezelfde houding zit, kan kleding die strak zit gaan irriteren. Zodra je eenmaal merkt dat iets ongemakkelijk zit blijven je gedachten hier naar terugkomen.Dit vraagt ongemerkt je aandacht en zorgt dus voor afleiding van je werk.  Zonde van de tijd en bovendien is het gewoon onprettig als je bloedsomloop afgekneld wordt. Trek dus iets aan waarin je je lekker voelt, vooral als je zit.

Zakdoeken mee

Wat is dat nu weer voor een tip?! Ik hoor het je denken. Hoezo nu weer een zakdoek. Zo vreselijk is examen doen nu ook weer niet dat de tranen je in de ogen springen. Klopt! Maarrrrr, je zal niet de eerste zijn die een loopneus krijgt onder het examen. We zitten dan midden in het voorjaar en dan komen ook de allergieen weer op. Als je daar niet op voorbereid bent focus je niet meer op je toets maar alleen nog maar op je neus! En dat is wel het laatste waar je op zo’n moment mee bezig wilt zijn.


Oordopjes

En als we het toch hebben over misschien onlogische bagage voor het examen; denk eens aan oordopjes. Ieder jaar weer krijgt het LAKS telefoontjes en berichten van scholieren die gehinderd werden door harde geluiden tijdens de examens. Scholen kunnen hier niet altijd iets aan doen; denk maar aan bouwwerkzaamheden aan nabijgelegen panden die gewoon doorgaan tijdens jouw examens. Een simpel paar oordopjes doet wonderen voor je concentratie. Ben je dus iemand die snel afgeleid is door geluiden om je heen, vraag dan van te voren of je oordoppen in mag doen als het examen begint.

Voldoende schrijfgerei

Punten die afbreken, pennen die plots leeg zijn…. een vervelende gewaarwording als je net vol overgave in jouw betoog voor Nederlands zit of jouw verhandeling over dat lastige geschiedenis onderdeel. Neem om dit soort hinderlijke onderbrekingen van je denkproces te voorkomen een extra potlood en pen mee. Je hebt geen tijd om punten te gaan slijpen op het examen en een pen moeten lenen is ook uitermate lastig. Wees voorbereid en neem in elk geval twee pennen, twee potloden en een gum mee.

Zorg voor de inwendige mens

Het maken van examens kost veel inspanning en vergt daarmee nogal wat van je lichaam. Om fris te kunnen blijven tijdens het examen en goed te kunnen blijven nadenken is het verstandig om iets te drinken mee te nemen. Het beste is een flesje water. Het lichaam verliest extra vocht als je zenuwachtig bent en ingespannen werkt en dit moet je blijven aanvullen. Af en toe een slokje water tussen de vragen door is essentieel. Vermijd suikerhoudende drankjes want daarvan word je alleen maar heel erg moe. Als je iets te eten wilt meenemen, denk dan aan volwassen voedsel zoals een banaan. Als je die net voor het examen eet heb je genoeg energie voor het hele examen. Tussendoor kan je nog een pepermuntje nemen. Dat pept je op bij een dip. Ook hier geldt: hoe meer suiker hoe sneller je moe bent dus kies pepermunt met een hoog munt gehalte en weinig suiker.