Een belangrijk onderdeel van jouw Engelse examen is de schrijfvaardigheidstoets. Om je te helpen staan er op internet legio tips en voorbeeldzinnen. Uit het overweldigende aanbod heb ik 10 tips geselecteerd die je helpen jouw brief er een te maken om in te lijsten!

1. Vergeet je woordenboek niet

Je mag een woordenboek meenemen naar deze toets. Vergeet die dus niet want je hebt hem nodig! Zowel een Nederlands-Engels woordenboek als een combinatie woordenboek Nederlands-Engels/Engels-Nederlands woordenboek is toegestaan. Op sommige scholen worden de woordenboeken uitgedeeld maar is dat niet zo bij jou, stop hem dan de avond voor je toets in je tas zodat je hem niet vergeet in de ochtendstress.

2. Lees de opdracht goed door

Joh, is dat een tip?! Toch wel! Veel fouten worden gemaakt doordat er te vluchtig naar de opdracht gekeken wordt en er aangenomen wordt dat je wel weet wat je moet doen. Goed lezen is het halve werk.

3. Tijdsplanning

Ook voor de schrijfvaardigheidstoets geldt dat je maar beperkt de tijd hebt om deze te maken. Lees eerst de opdracht, maak dan op een kladblaadje een vlugge indeling van je brief met steekwoorden per alinea en begin daarna pas te schrijven. Zo weet je precies waar je bent met schrijven en heb je de alinea’s netjes geordend zodat het een logisch geheel wordt. Vergeet niet om tijd in te plannen om je brief na te kijken op spelling, grammatica en indeling.

4. Korte zinnen

Maak korte zinnen en check of de woordvolgorde juist is. Een basiszin in het Engels is opgebouwd uit S-V-O. (S= onderwerp, V = werkwoord, O = lijdend/meewerkend voorwerp)  Dit is een vaste woordvolgorde. Wijk hier niet van af, want dan maak je gemakkelijk fouten die je had kunnen voorkomen.

5. Schrijf wat bekend voor je is

Gebruik zoveel mogelijk woorden die je kent. Zo verklein je je kansen op fouten doordat je in ieder geval geen spellingsfouten maakt. Ook levert het je tijd op omdat je dan niet te veel hoeft op te zoeken.

6. Opzoeken van woorden

Kijk bij het opzoeken van een woord goed of je de juiste vertaling hebt genomen. Woorden hebben verschillende betekenissen; dit is afhankelijk van de context waarin je ze gebruikt. Bekijk in het woordenboek dus ook de voorbeeldzinnen om te zien of je het juiste woord voor die context te pakken hebt.

7. Standaard zinnen

Er zijn standaard zinnen die in iedere brief te gebruiken zijn. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de eerste zin (introductie) en afsluitende zin. (bijv. I look forward to hearing from you) Pak van zowel een formele als een informele brief een paar zinnen. Leer deze zinnen uit je hoofd en het scheelt je tijd en moeite op de toets. Ook de aanhef en groet aan het eind van je brief zijn standaard formules.

8. Indeling

Op internet zijn diverse opmaakmodellen voor een Engelse brief te vinden. Deze verschillen nog wel eens van elkaar. Check bij je docent welke opmaak hij of zij hanteert en bestudeer deze. Meestal staat alles aan de linkerkant en worden alinea’s niet ingesprongen. Tussen de verschillende onderdelen en alinea’s moet je een regel wit laten.

Een voorbeeld vind je via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=adEFf1os4hU

9. Sollicitatiebrieven

Dit is een ander slag brief dan de standaard formele brief. Er is een aantal zaken dat zeker moet voorkomen in je sollicitatiebrief.

-hoe je weet van deze baan (krant, internet etc)

-werkervaring relevant voor deze baan (niet teveel)

-verwijzing naar je cv (in het Engels:curriculum vitae of  resume)