Het nieuwe schooljaar is gestart en zeker in het eindexamenjaar is dat weer flink aanpoten. Bij de start ben je fris en zelfs enthousiast over het naderende einde van je middelbare schooltijd. In de loop van het jaar zul je merken dat, hoewel het jaar om vliegt, je ook momenten zult hebben waarop je het even niet meer ziet zitten. De vraag is hoe je ervoor zorgt dat je motivatie op de lange termijn hoog blijft.

De volgende oefening levert je een handig tool op om ervoor te zorgen dat jij niet vergeet waarvoor je het doet.  Je weet vast al wat je na je studie wilt gaan studeren, of je een tussenjaar neemt en gaat werken of dat je een mooie reis gaat maken. Dit kan je pas doen als je dat felbegeerde diploma behaald hebt. Dat is de spreekwoordelijke worst die je voorgehouden wordt in dit jaar.

Maar hoe blijf je gemotiveerd als het op een druilerige dag niet zo wil lukken met studeren?

Wat goed werkt is als je daadwerkelijk een plaatje hebt van hoe jouw leven eruit ziet als je het diploma op zak hebt. Dit plaatje moet zo tastbaar mogelijk zijn en hangt natuurlijk bij jouw studieplek. Het zorgt ervoor dat je jezelf energie geeft om door te gaan, ook als het tegenzit.  Dat betekent gelijk ook dat alles wat op het A-4 blad staat, jou blij moet maken – anders werkt het niet. Het lijkt misschien een kleuter-knip-en-plakoefening en verspilling van tijd, maar niets is minder waar! Geef het een kans en investeer hier een uurtje in en je zult zien dat het je helpt!

Wat heb je nodig?

  • A-4 papier
  • schaar
  • lijm
  • tijdschriften/internet voor plaatjes
  • inspirerende quotes
  • foto van jezelf waar je vrolijk op staat.

Wat ga je doen?

Stap 1: schrijf op een kladblaadje wat er voor jou allemaal voor leuks in het verschiet ligt als je slaagt. Bijvoorbeeld: die mooie reis naar …., die heerlijke taart die oma voor je bakt…; dat mooie kado van je familie; het geweldige feest waar je naartoe gaat of dat je zelf geeft; die leuke baan; de toffe studie die je gaat volgen enz.

Stap 2: zoek bij alle zaken die je opgeschreven hebt een of meerdere plaatjes en knip ze uit. Het liefst in leuke kleuren want dat spreekt meer aan dan zwart-wit. ( je wilt tenslotte dat deze poster je opbeurt als je het even niet meer ziet zitten)

Stap 3: rangschik nu op het A-4 alle plaatjes met jouw foto in het midden. De bedoeling is dat je poster goed vol is en dat er weinig wit meer te zien is.

Stap 4: plak de plaatjes en foto op het A-4

Stap 5: schrijf bij ieder plaatje wat het is in de tegenwoordige tijd; dus alsof het al zo is. Bijvoorbeeld: ik ben bij mijn fantastische, super gezellige examenfeest! of Ik eet mijn lievelingstaart van oma. of Ik studeer Engels in Utrecht! (nou ja, waarschijnlijk is dat niet jouw favoriete studie, maar je snapt het idee 😉 )

Stap 6: bekijk het eindresultaat en check of er nog iets mist. Is het kleurrijk? Is het inspirerend? Word je er vrolijk van? Zo niet, dan denk je na over wat er mist of wat er anders moet. Zo ja, hang het bij je studieplek en je zult merken dat je je net wat makkelijker buigt over de examenstof.

Veel succes!